Goede keuzes maken
Wat hier gebeurde, en de blijvende gevolgen die dit voor mij had, zorgde ervoor dat ik me tot op de dag van vandaag bezig houd met de vraag hoe je mensen, individueel en in een groep, zover kunt krijgen dat ze de goede keuzes maken. Veilige en gezonde keuzes, zowel voor zichzelf als voor anderen.
Vele jaren later maakte ik opnieuw iets ingrijpends mee. September 2012 beëindigde ik een relatie met een man waar ik 2,5 jaar mee samen was. Hij vond dat niet leuk en ging mij stalken en bedreigen. In de nacht van 4 op 5 mei 2013 viel hij mij, voor mijn huis, aan. Poging tot moord stond er op het proces-verbaal. De impact was enorm, voor mij, voor mijn kinderen, voor mijn buren, familie, vrienden en vele anderen. Werken lukte even niet meer. Een tijd van herstel en reflectie brak aan. Ik schrijf openhartig over mijn ervaringen op de site van misdaadjournaliste Jolande van der Graaf ‘FemkeFataal‘.
Gedragsveiligheidskundige
Eind jaren ’80 ontdekte ik als uitzendkracht bij toeval het vak ‘veiligheidskundige’ bij GE Plastics (nu SABIC Innovative Plastics B.V.) in Bergen op Zoom. Binnen een paar dagen wist ik het zeker. Dit was wat ik zocht: een mooie mix tussen sociaal werk (ik was inmiddels opgeleid en werkzaam geweest in het welzijnswerk) en techniek, een vakgebied dat altijd mijn interesse heeft gehad. Ik ben me gaan bijscholen en kijk inmiddels terug op een loopbaan van bijna 35 jaar in dit prachtige vakgebied!
In mijn werk maak ik onder andere gebruik van het gedachtegoed van NLP en Kernkwadranten en zet ik mijn levens- en werkervaring en mijn intuïtie graag in om mensen in bedrijven stap voor stap verder te helpen.
Focus op gedrag en veiligheidscultuur
De focus in mijn werk heeft voor mij altijd gelegen op dat wat mensen doen. Technisch en organisatorisch kan alles in orde zijn, en veiligheidsbewustzijn is vaak aanwezig, maar het is het gedrag van de mens die het verschil maakt. Hoe kun je er samen voor zorgen dat de kans dat je op cruciale (beslis-) momenten ‘het goede’ doet zo groot mogelijk is? Iedereen in het bedrijf speelt daarbij een rol: de leiders, de uitvoerenden en alle ondersteunende afdelingen.
De reflectie na die nare geschiedenis met betrekking tot stalking en ex-partnergeweld leerde mij nog meer over de invloed van angst of juist geen angst, van kwetsbaar voelen of juist niet. Het was mij volkomen helder dat psychologische veiligheid een nog grotere rol in mijn werk moest gaan spelen.
Het heeft een tijd geduurd voor ik hier mijn weg in heb gevonden. De ellende in 2012-2013 had toch wel een flinke deuk in mijn zelfvertrouwen geslagen. Tijdens mijn herstel ontstond de zin ‘Wie zich veilig voelt durft alles’. Uiteindelijk ben ik mijn eerste boek gaan schrijven: ‘Geef veiligheid wortels’. Die zin over durven en veilig voelen werd de ondertitel. Januari 2019 was de lancering. De derde druk verscheen in oktober 2021.
In de zomer van dat jaar mocht ik de eerste donatie ten gevolge van de verkoop van mijn boek, ter waarde van € 1500,- , overhandigen aan Stichting Slachtofferhulp Nederland. Een heel bijzonder gevoel…
Januari 2022 verschijnt mijn tweede boek: ‘In 10 stappen verbindend adviseren’. Vanaf april wordt de start gemaakt met Mastermind coaching voor preventieprofessionals.