Blog

Eigenlijk hebben we geen wetgeving nodig…

Regelgeving op het gebied van veiliger en gezonder werken bestaat uit een flinke hoeveelheid aan steeds wijzigende regels, managementsystemen, handboeken, procedures, enzovoort. Om dan door de bomen het bos te zien is voor professionals al niet eenvoudig, laat staan voor mensen zich hier niet dagelijks mee bezighouden. Hoe kom je daar nu uit als je het goed wilt doen? Hoe vind je als directeur van een bedrijf daar je weg in?

Eigenlijk hebben we helemaal geen wetgeving nodig. Stel je eens voor dat jij en ik samen een klus gaan doen. We bespreken wat we nodig hebben, kijken welke risico’s er zijn en wat er nodig is om de klus goed, veilig en gezond te klaren. En vervolgens voeren we dat zo uit. Grote kans dat wij ‘s avonds gezond en wel weer thuiskomen, ook zonder wettelijke regels.

Natuurlijk is het in de praktijk niet zo simpel. Verschillende belangen van betrokkenen en verschillen in normen en waarden vragen om een wet die minimale eisen stelt aan iedereen. Maar serieus aan de slag gaan om de veiligheid in jouw bedrijf te verbeteren, kan heel goed starten zonder eerst naar de wet te kijken.

Risicodenken is een mooie start

Een ondernemer wil weten wat er in het bedrijf speelt, waar kansen en risico’s liggen. Dat is belangrijk als het gaat om verkoop, productie en onderhoud. Maar ook als je veiliger en gezonder wilt werken.

Risicodenken is niets anders dan goed bekijken:

  • wat je gaat doen
  • wat er mis kan gaan, en
  • hoe groot het risico is dat het mis kan gaan.

Daarna beslis je of het risico wel of niet acceptabel voor je en wat je vervolgens gaat doen:

  • Welk risico mag blijven?
  • Wat wil je verminderen?
  • Hoe ga je het werk zo goed mogelijk laten verlopen, inclusief daadwerkelijk de voorzorgsmaatregelen toepassen die je hebt afgesproken?

Risicodenken is ook pas op de plaats maken als je onderweg iets onverwachts tegenkomt. Dan bekijk je opnieuw de risico’s, bepaal je de grenzen en doe je het goede.

Het mooie is dat een ondernemer het niet alleen hoeft te doen. Sterker nog: de beste oplossingen komen meestal vanuit een onverwachte hoek.

Maak van risicodenken je tweede natuur en je vergroot de kans dat alles beter, veiliger en gezonder gaat.

De regels van het spel
Doe risicodenken vooral samen. Met de medewerkers, want daar zit een enorme schat aan informatie. Met leveranciers waar je vertrouwen in hebt. Vraag gewaardeerde klanten naar hun mening. Zij hebben allemaal een beeld van hoe het bedrijf het doet op arbogebied.

Vraag hen eens:

  • Hoe vind jij dat wij het doen op arbogebied?
  • Wat zouden we kunnen veranderen om het (nog) beter te gaan doen?

Spannend? Natuurlijk. Maar zeer de moeite waard. Risicodenken helpt om erachter te komen waar kansen en je afbreukrisico’s liggen. Daardoor kun je beter kiezen waarmee je aan de slag gaat en wat nog kan wachten.

Uit: ‘Geef veiligheid wortels‘, enigszins aangepast.